Slik får du en bedre trådløs nettopplevelse.

  06.02.15

 

Din trådløse hverdag kan forbedres betraktelig ved hjelp av enkle grep. Plassering av ruteren kan bety mye for stabiliteten på ditt hjemmenettverk. Har du dårlig dekning og ruteren plassert i et rom langt fra der du vanligvis bruker nettet - eller på gulvet inntil en tykk vegg? Da bør du vurdere en annen plassering.

 

Noen råd vedrørende plassering av modem/ ruter:

Svake trådløse signaler vil ofte skape ekstra trafikk og feilpakker. Det er ofte nok at bare én enhet har skikkelig dårlig signal. Det kan gjøre at alle som bruker nettet opplever det som tregere enn vanlig. Svake trådløse signaler skyldes nesten alltid at:

a) modemet står plassert for tett på annen elektronikk. Dette kan for eksempel være TV, høyttalere, basestasjon for trådløs telefon, andre trådløse enheter, osv. Dette må prøves ut - for eksempel kan det være veldig stor forskjell fra TV til TV hvor mye "støy" modemet opplever / signalene svekkes,

og/ eller

b) "siktelinjen" mellom modem og brukerne - PC/Mac/brett/mobil, går gjennom pipe, mur, tykke (laftede) vegger, fliser, elektronikk, hvitevarer, microbølgeovn, varmekabler, osv. Veldig lang avstand kan også være nok, selv om det bare er (flere) vanlige lettvegger i mellom.

I begge tilfeller (a og b) kan det hjelpe å flytte litt på modemet. Det er ofte nok med noen få cm, men noen ganger må man flytte modem og ruter minst 50 cm bort fra TV/ annen elektronikk. Dette må prøves ut. Generelt er det gjerne bedre å plassere modem/ ruter høyere opp på veggen. Er det store bygningstekniske utfordringer kan en velplassert trådløs forsterker hjelpe i mange tilfeller, eventuelt kan inntakspunktet i huset flyttes eller en ny kontakt monteres.

Modum Kabel-TV tilbyr en lynrask og moderne ruter. Kontakt oss for bestilling eller mer informasjon.

 

Sørg for å ha oppdatert utstyr.

En gammel ruter eller eldre datautstyr kan gjøre det vanskelig å oppnå optimal fart på det trådløse nettet ditt. Toppfart forutsetter at du har utstyret i orden. Sitter du med gamle datamaskiner, telefoner og rutere, har du trolig også en flaskehals som vil begrense surfeopplevelsen din uansett hvor raskt nett du har.

Det viktigste er å ha en ruter av nyere dato. For store hus kan det være aktuelt å vurdere en forsterker (også kalt extender eller repeater), som fanger opp ruterens signaler, forsterker dem og sender dem videre. Slike løsninger vil imidlertid ikke alltid gi et tilfredsstillende resultat. Bruk aller helst kablet nettverk så langt det lar seg gjøre. Trenger du flere datakabler, anbefaler vi at du kjøper såkalte Cat. 5E ethernet-kabler.

 

Har du husket å oppdatere ruteren din?

Dette kan forbedre både sikkerhet og ytelsen i nettverket ditt. Det er vanlig at leverandørene av rutere oppdaterer programvaren flere ganger etter at de er kommet i salg. Både for å rette feil, men også for å forbedre sikkerhet og ytelse. Modum Kabel-TVs ruter blir automatisk oppdatert med nyeste programvare uten at du  behøver å gjøre noe selv. Dette gjelder også oppdateringer som sikrer at de tjenester du kjøper hos oss virker optimalt. 

Har du ikke en ruter fra Modum Kabel-TV bør du passe på å gjøre dette selv. Sjekk brukermanualen for din ruter for å finne ut hvordan det gjøres. Syns du sånt er litt vanskelig, anbefaler vi vår nyeste trådløse ruter. Den oppdateres automatisk med den nyeste og sikreste programvaren fra vårt nett.

 

Pass på at nettet ditt er sikret.

Spionprogrammer og virus er dessverre vanlige årsaker til dårlig internettytelse. Modum Kabel-TVs rutere leveres med sikkert nettverksnavn og passord som sørger for at ingen andre kan få tilgang til ditt trådløse nett. Dermed har du full kontroll over hvem som bruker nettet ditt, og hva det brukes til.

Det er mulig å endre innstillingene for nettverksnavn og nettverkspassord selv, men vi anbefaler sterkt at du beskytter nettverket ditt med et solid passord – som har en viss lengde, inneholder tall og en blanding av små og store bokstaver. Dette anbefaler vi også for tredjeparts utstyr. Spionprogrammer og virus er to årsaker til dårlig internettytelse. Modum Kabel-TV anbefaler at alle datamaskiner har installert et oppdatert antivirus program.

 

Har du mange enheter koblet opp til nettet?

Det kan lønne seg å bruke kabel. De fleste husstander i dag har mange enheter tilkoblet det trådløse nettverket – fra telefoner til nettbrett, datamaskiner og tv-bokser. Det er da viktig at du har et abonnement som er tilpasset din bruk. Hvis du er usikker, hjelper vi deg gjerne med å finne ut hvilken hastighet som er riktig for deg og ditt bruk.

Et annet godt råd er å sørge for å bruke kabel der det er mulig, for eksempel mellom ruteren og spillkonsoller, tv-boksene etc. De trådløse enhetene konkurrerer om signalene fra ruteren, og med kabeltilkobling vil det gi mindre belastning på det trådløse nettet. Levende bilder krever også mye båndbredde, og dermed vil det trolig også gi deg bedre kvalitet og mindre sjanse for hakking om enheter som sender video til tv-apparatet er tilkoblet med kabel i stedet for trådløst.

 

Skift kanal på ruteren.

Dette kan ha en effekt hvis du bor i tettbygd strøk eller har mye elektronisk utstyr. Trådløse nett er basert på radiobølger, og flere faktorer kan gi forstyrrelser. Bor du i et hus med trådløse telefoner, bluetooth, babycall og mange naboer, kan det oppstå fare for ustabilitet. De fleste wifi-enheter opererer som standard på 2,4 GHz-båndet, og hvis det er mange enheter på samme kanal kan det oppstå forstyrrelser. I så fall kan det hjelpe å skifte kanal. Men ikke alltid -  hvis det er for mye trafikk over 2,4 GHz-båndet vil det uansett oppstå forstyrrelser. Modum Kabel-TVs ruter setter kanal automatisk til en kanal som er ledig, men i noen få tilfeller kan det være hensiktsmessig å finne en bedre kanal manuelt.

Vær oppmerksom på at utstyr som IKKE er WiFi også kan forstyrre. For eksempel slitte elektriske motorer, microbølgeovner, trådløse fast- telefoner, walkie-talkies osv.