Teknologiske framskritt kan gi tregere nett.

  28.05.15

 

Teknologiske framskritt har gitt nye muligheter, men det sørger samtidig for at alt går litt seinere.

I følge CNN er den gjennomsnittlige internettsiden nå på 2,1 MB i størrelse - to ganger større enn gjennomsnittet for tre år siden, ifølge data som er registrert av HTTP Archive. Det er et par grunner til dette.

De forskjellige nettstedene legger til flere videoer, bilder, interaktive plug-ins (kommentarerfelt og nyhetsfelt) og andre tunge koder og script- funksjoner som fyller opp bredbåndet.

Nettstedene har også trappet opp sin bruk av sporing og analyseverktøy for å lære mer om sine besøkende. Tredjeparts data- sporing øker ikke bare nettsidens størrelse, men også antall oppgaver hver enhet må prosessere, noe som fører til tregere lastetider. Bilder og videoer fortsetter å være den største delen av nettsider, noe som utgjør nesten tre fjerdedel av sin egen størrelse. Andelen har holdt seg relativt konstant de siste tre årene, selv om den totale størrelsen på nettsteder har vokst.

I dag er smarttelefoner, nettbrett, klokker og andre dingser bygget for å gå på internett. Det medfører at utviklerne må lage flere versjoner av av de samme nettsidene og web-komponentene for å passe de ulike enhetene og formatene. Noen nettsteder har for eksempel mer enn 50 forskjellige bildestørrelser som kan bli bedt om å laste avhengig av enheten. Denne ekstra kompleksiteten krever mer koding for å fungere, og gjør nettsidene større.

På toppen av alt dette, bruker mange nettsider sterkere kryptering for å gjøre seg mer sikker. Sterkere kryptering krever mer koding og bidrar til å gjøre nettsiden større.

Det finnes en rekke andre faktorer som fører til en tregere nettopplevelse, for eksempel trafikk på nettverket, prosessorkraft, nettlesertype, og hvor mange andre programmer og faner du har åpne. Men når alt kommer til alt, så er det et faktum at internett blir tregere. Heldigvis er det kun snakk om noen få sekunder. Tregere en nettside laster mer sannsynlig er det vi vil forlate for et konkurrerende nettsted.

Kilde: CNN. http://money.cnn.com/2015/06/16/technology/web-slow-big/index.html