Opplever du problemer med WiFi?

  18.08.17

 

Trådløse signaler er kompliserte, og det er lite som skal til før frustrasjonen oppstår. Se for deg at din trådløs ruter er som en lyspære. Den lyser godt i det rommet den befinner seg. Det samme gjelder for den trådløse ruteren, der signalene er sterkest i nærheten av den. Men lyspæren lyser ikke like gode i rommet ved siden av, eller for den saks skyld i andre enden av huset. Slik er det også med trådløse signaler. De trådløse signalene har i tillegg flere utfordringer som den må kjempe i mot. Her er tingene som skaper problemer for ditt trådløse internett.

TV og mikrobølgeovn
Aldri plasser den trådløse ruteren bak TV-en eller i nærheten av mikrobølgeovnen. Mikrobølgeovner bruker elektromagnetiske bølger for å varme opp maten. Dette kan skape kraftige forstyrrelser på din ruter.

Blåtann
Trådløst utstyr som hodetelefoner, tastatur og høyttalere kan forstyrre signalene. Utstyr som bruker blåtann, hopper inn i frekvensområdet til enheter som bruker trådløst nett. Dette kan skape forsinkelser. Slå av blåtann på slike apparater når de ikke er i bruk.

Babycall
Har du babycall, walkie-talkie eller radiopeilere? Slikt utstyr kjører oftest på samme frekvens som mange rutere. Dette kan skape forstyrrelser på ditt trådløse nett. Ofte har vi mange slike enheter i samme hus, summen av disse gir ofte svakere trådløs  internettforbindelse.

Naboens nett
Har du mange naboer tett på? Naboens nett kan nemlig være en synder! Den mest vanlige kilden til støy på ditt nettverk, er andre sitt nettverk i nærområdet. Et godt tips kan være å finne den beste kanalen for din trådløse ruter. Det finnes programvarer som gjør dette for deg. Alle multimodem fra Modum Kabel-TV og RingNett velger den beste kanalen automatisk.

Vann
Har du vannbåren varme? Eller et stort akvarium i veggen? Her sliter signalene med å trenge gjennom.

Varmekabler
Når signaler skal gå over flere etasjer, kan varmekabler i gulv skape problemer. Unngå derfor å plassere ruteren under eller over et rom med varmekabler.

Metallskap
Få ruteren  ut av  metallskapet! Om din trådløse ruter står inne i et metallskap vil du tape veldig mye signalstyrke.

Betong og murvegg
Ulike byggematerialer sperrer for trådløssignaler i svært forskjellig grad. Trådløse signaler taper seg aller mest når de skal gå gjennom tykk mur, betong eller armert betong. Materialer som gips og kryssfiner gir nærmest ingen signaltap.

Ledpærer
Enkelte ledpærer kan lage "støy" på frekvensene og skape problemer for trådløse signaler. Opplever du problemer med de trådløse signalene etter at du har kjøpt ny juletrebelysning, lamper eller pærer, kan du forsøke å skru av belysningen for å se om signalene blir mer stabile.

 

Løsning

Hva skal du gjøre dersom du har problemer med det trådløse nettet hjemme?

Plassering
Plassering av den trådløse ruteren kan ha mye å si for hvilke hastigheter du oppnår, og ikke minst for dekningen. Plasser den trådløse ruteren midt i huset og helst ikke på gulvet. Trådløse signaler gir mest effekt når ruteren står høyt og fritt for hindringer.

Bor du i et hus med tre etasjer vil det være naturlig å plassere ruteren midt i andre etasje. Helst på et høytstående møbel.
Materialet veggene er bygd opp av har mye å si. Trådløse signaler svekkes i liten grad av tynne trevegger eller gipsvegger. Murvegger vil bidra til svekket signal. Ulike objekter kan også forstyrre signalene. Eksempelvis bør du ikke plassere ruteren ved siden av metallskap, metallhyller og mikrobølgeovner.

Bruk Mesh-teknologi
I store hus er det mange som har wifi-forsterker eller repeater, slik at dekningen er god overalt. Dette er et trådløst aksesspunkt som du plasserer i utkanten av dekningsområdet til den trådløse ruteren din. Forsterkeren kobler seg til den trådløse ruteren, og sender nettverkssignalene videre slik at du får dekning flere steder.

Ikke plasser forsterkeren for langt unna ruteren. Det er viktig at forsterkeren har god dekning. Et problem som ofte oppstår er at trådløse klienter som telefonen eller datamaskinen din ikke automatisk kobles til forsterkeren. Dermed ender du opp med å ha dårlig dekning rett ved siden av forsterkeren. Løsningen på dette kan være å investere i Mesh-teknologi som er et profesjonelt trådløst hjemmenett. Da har du for eksempel 2-3 forsterkere plassert på forskjellige steder i boligen som kommuniserer på samme språk. Datamaskinen, mobiltelefonen eller nettbrettet ditt er hele tiden koblet til det aksesspunktet som gir best mulig signaler og dekning. Modum Kabel-TV og RingNett er forhandler av AirTies som er et profesjonelt trådløst hjemmenett. Kontakt oss dersom du vil vite mer om dette eller les mer her.

Finn ledig kanal
Bor du i et område med mange naboer vil det være flere trådløse rutere koblet opp. En ruter er koblet opp til en kanal. Dersom mange rutere bruker samme kanal kan dette føre til svakere nett.

Moderne rutere skanner etter ledige kanaler når de starter opp, og velger en kanal med minst mulig forstyrrelser. Alle ruterne til Modum Kabel-TV og RingNett velger kanal automatisk. Andre rutere er koblet til en standard kanal. Opplever du tregt nett kan det være hensiktsmessig å bytte kanal.

Det finnes ulike programvarer og applikasjoner som gjør dette. For eksempel INSSIDer, Vistumbler eller Wifi Analyzer.

Sjekk utstyret
Av og til er det utstyret som er utdatert. Selv om du har en ganske ny pc, kan det hende at den har gamle drivere. Dette kan føre til at maskinen oppleves som treg, og internettopplevelsen blir dårlig.

Oppdater din pc, sørg for at du ar aktivert automatiske Windows-oppdateringer. Det samme gjelder mobiler og nettbrett. Sørg for at operativsystemet til enhver tid er oppdatert. 

Noen ganger kan en gammel maskin, mobil eller programvare forårsake tregt nett. Dette er fordi enheten har så dårlig dekning at den senker ytelsen for alle på nettverket. Her er enkleste løsning å slå av enheten som har dårlig dekning.

Kablet internett
Dette er en enkel måte for å unngå de fleste problemer. Med et profesjonelt trådløst hjemmenett, for eksempel AirTies kan du kable opptil to enheter på hver AirTies enhet. Det vil si at du kan bruke en nettverkskabel fra AirTies- enheten til de mest kritiske og viktigste enhetene dine som SMART-TV'n, Apple-TV'n eller Playstation.

 

Kontakt Modum Kabel-TV og RingNett for bestilling av AirTies eller mer ytterligere informasjon.