Forbered deg på tordenvær i sommer!

  24.06.15

 

Vi er nå midt i høysesongen for lyn og tordenvær. Lynnedslag gjør stor skade på elektrisk utstyr hver eneste sommer, enten det er TV-er, dekodere, modemer eller PC-er. Alt utstyr som bruker elektrisitet kan ta skade under lyn- og tordenvær. Beskytt ditt elektriske utstyr ved å trekke ut kontaktene før det smeller. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

Sjekkliste for utstyr fra Modum Kabel-TV:

TV:
Trekk ut støpselet på både TV og dekoder.
Trekk ut antennekabelen fra antennekontakten i veggen.

Bredbånd:
Trekk ut støpsel på modemet.
Trekk ut koaks- kabelen som står tilkoblet til veggen fra modemet.
(Det står oftest Cable, internett eller MM på denne kontakten).

Tips: Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

Fiber:
Trekk ut støpsel på fibermodemet.

 

Montér overspenningsvern.

Det kan være lurt å montere overspennings- eller grovvern i sikringsskapet. Et lyn kan generere opp mot 10 000 ampere strøm, og et grovvern vil hindre disse enorme mengdene elektrisitet fra å nå frem til husets elektriske utstyr.

I tillegg til grovvern kan du montere finvern mellom strømuttaket og støpselet på et elektronisk apparat. Dette kan være fornuftig på det mest sårbare elektroniske utstyret, som datamaskiner, modem, dekoder og TV-er.

 

Hvis uhellet er ute.
Hvis du skal reise bort fra hjemmet, kan det være lurt å allierere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

 

Mistenker du at en skade har skjedd?
Før du ringer Modum Kabel-TV's kundeservice på 32784640, kan det være lurt å gjøre følgende: 
Trekk først ut strømkabelen (hvis det ikke allerede er gjort) til utstyret. Vent tre minutter før det plugges inn igjen og sjekkes for eventuell skade. I mange tilfeller er feilen på kundens eget utstyr.

Galvansike skiller i Modum Kabel-TV's tilkoblingspunkter:
Det er montert galvansike skiller i stort sett alle Modum Kabel-TV's tilkoblingspunkter for å begrense skader ved lynnedslag. Likevel kan lynnedslag forårsake høye spenninger i koakskablene, som kan gjøre skade på elektronikk.

Modum Kabel-TV oppfordrer alle til å trekke ut strømkabler og koakskabler fra elektrisk utstyr før tordenværet slår til.